Обяснение на болката в коляното

Като една от най-големите и най-сложни стави в нашето тяло, коляното е склонно към увреждания, особено при бегачите, които могат да доведат до коленни болки.
Тук разглеждаме причините и начините за облекчение на болката в коляното.

Лекувайте болката си

Симптоми на болка в коляното

Симптомите на проблем в коляното могат да варират и зависят от причината и сериозността. При всички положения, болката в коляното е често срещана.

Внезапната болка в коляното може да е възникнала, ако сте го претоварили или контузили.

01

Нестабилност и слабост в коляното или усещането, че всеки момент ще поддаде, е често срещан проблем при тази става.

02

Другите симптоми, в зависимост от причината, могат да включват скованост, пукане, заключване на ставата или невъзможност да разгънете коляното.

03

Как може да ви повлияе болката в коляното?

Болката в коляното е по-често срещана когато сте на възраст заради дългите години на износване, ако сте с наднормено тегло (тъй като това поставя повече напрежение върху ставата) или ако спортувате. Тъй като колената ви са ключови за движението, болката в коляното може да възпре спортуването ви и да затрудни ежедневни дейности като вървене и качване на стълби.

Лекувайте болката си

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Колянната става е съставена от три кости, сухожилия, които свързват костите към мускулите и връзки, които стабилизират и свързват костите. Два s-образни хрущяла, наречени менискуси, служат като амортисьори, докато околоставната торбичка, изпълнена с течност,помага за гладкото движение на коляното.*

69% от хората по света изпитват болка в коляното**

*Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. 2016. Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. [ONLINE] Available at: http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/picture-of-the-knee. [Accessed 18 April 2016].
** GSK Global Pain Index Research 2014 – full report p. 47

Защо изпитваме болка в коляното?

Има много причини за болка в коляното - от травми като навяхвания, изкълчвания, разкъсани връзки и износвания на хрущяли до състояния като остеоартрит, тендонит (възпалени сухожилия) и бурсит (при който се събира течност в бурсата, околоставната торбичка с течност, която служи за амортисьор на коленните стави).

Спортни травми

Спортни травми

Коленните травми са често срещани например при спортисти, които често получават разкъсване на коленни връзки, водещо до внезапна болка в коляното. "Коляно на бегач" е състояние, което може да засегне всеки, който извършва много сгъвания на коляното, примерно при тичане, вървене, скачане или колоездене. Това се усеща като болка около капачката на коляното и може да се дължи на претоварване, травма, аномалии в костите на крака или стъпалото и слаби мускули.

Други причини

Други причини

Коленните травми могат да настъпват бавно, например поради остеоартрит. Ако имате проблеми в тазобедрената става или стъпалото, поради които походката ви е изменена, това може да наруши разпределението на натоварването в колената и да доведе до травма. Ако имате травма в коляното, макар и малка, много е вероятно в бъдеще отново да имате подобни травми.

Локализирайте причината за болката си

Локализирайте причината за болката си

Наранявания на връзките или скъсване на менискуса (хрущялът, който играе ролята на амортисьор за ставата и я стабилизира) могат да предизвикат болка отстрани на коляното. Болка отпред на коляното може да се получи поради бурсит или проблеми с хрущялите. Остеоартритът може да доведе до болка в задната част на коляното.

Експертно лечение

В зависимост от причината за болката в коляното, има различни начини за диагностицирането и лечението ѝ. У дома можете да прилагате така наречената PRICE терапия с Пазене, Почивка, Лед, Компрес, Повдигане на коляното, за да облекчите болката. Можете, също така, да приемате болкоуспокояващи или да използвате локални болкоуспокояващи продукти без лекарско предписание, за да облекчите острата (краткосрочна, не много силна) болка и да намалите възпалението. Ако болката е продължителна или по-силна, трябва да потърсите лекар или здравен специалист. Те могат да извършат физически преглед, за да проверят подвижността на ставата ви, както и да проверят за подуване, болезненост, видимо натъртване и температура и да препоръчат физиотерапия и наколенки или ортези за облекчаване на болката в коляното. Също така могат да назначат тестове за образна диагностика като рентген, магнитен резонанс, ултразвук или компютърна томография. Освен това, лекарят може да предложи укрепващи коляното упражнения, както и лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за облекчаване на болката.

Какво е "Коляно на бегач"?

Спортистите и бегачите са особено уязвими за травми на коляното.

Симптомите на коляно на бегач включват:

  • Болка зад или около капачката на коляното
  • Болка при сгъване на коляното
  • Болката е по-силна при вървене по надолнище или слизане по стълби
  • Подуване
  • Пукане или скърцане в коляното

Терапията е почивка и прием на противовъзпалителни средства.

Изберете своя Волтарен

Открийте как продуктите ни могат да помогнат

Разгледайте видовете Волтарен, за да откриете подходящия продукт за лечение на вашата болка.

Научете повече

Волтарен Емулгел продукт

Научете повече

Упражненията и вашето тяло

Научете повече за ползите от упражненията и как поддържането във форма може да помогне да сте здрави и за облекчаване на болката.

Прочетете повече

Как действа Волтарен?

Разберете как действа Волтарен за облекчаване на болката, намаляване на възпаленията и ускорено възстановяване.

Прочетете повече

Обяснение на остеоартрита

Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит. Разберете какво го причинява и как да облекчите болката си.

Прочетете повече
44% от хората над 55 години изпитват болка всеки ден 44% от хората над 55 години изпитват болка всеки ден