Обяснение на болката в рамото

Раменете са особено податливи на контузии, навяхвания, изкълчвания и болезнено схващане, наречено "замръзнало рамо". Тук разглеждаме често срещаните причини за болка в раменете и как да я лекуваме.

Лекувайте болката си

Симптоми на болка в рамото

Характеристиките на болката в рамото варират в зависимост от причината за проблема и могат да бъдат почувствани по различен начин.

Може да чувствате болка през цялото време или само когато движите рамото си, а болката може да е временна или да продължи (изискваща медицинска диагноза и лечение).

01

При тендонит (възпаление на сухожилията) и бурсит (при който се събира течност в околоставната торбичка, наречена бурса, която играе ролята на амортисьор за раменната става), обикновено бавно започва да се усеща дискомфорт и може да изпитвате затруднения да спите на засегнатото рамо.

02

Замръзналото рамо може да причини болка, схващане и ограничено движение на рамото.

03

Как може да ви повлияе болката в рамото?

Раменете отговарят за гъвкавостта, необходима да повдигате и движите ръцете си свободно. Затова, когато имате болка там, ежедневните дейности като сресване и обличане може да ви затрудняват. Болящите рамене също ще ви затруднят при спортуване, вдигане на тежки предмети или протягане над нивото на главата.

Лекувайте болката си

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Ротаторният маншон е група мускули и сухожилия в рамото, които свързват горната част на ръката (хумерус) към лопатката (скапула). Сухожилията държат стабилно рамото, а мускулите позволяват неговото въртене.*

72% от хората по света изпитват болка в рамото.**

*Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. 2016. Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. [ONLINE] Available at: http://www.webmd.com/pain-management/picture-of-the-rotator-cuff.
**GSK Global Pain Index 2014

Защо изпитваме болка в рамото?

Има много причини, поради които е възможно да изпитвате болка в рамото. Тя, например, може да е причинена от възпаление на сухожилията (бурсит, тендонит), разкъсано сухожилие или остеоартрит, които водят до болка и дискомфорт в рамото.

Бурсит, тендонит и разкъсвания

Бурсит, тендонит и разкъсвания

Болката в рамото може да бъде причинена от бурсит (възпаление на "възглавничките" - бурси - между костите и меките тъкани) или тендонит (износването на сухожилието, което настъпва бавно с времето поради прекомерна употреба). Болката може да настъпи при разкъсване на сухожилие поради травма или продължително пренатоварване; колкото по-възрастни сме, толкова по-често се среща, тъй като с възрастта сухожилията ни отслабват.

Болезнени състояния на рамото

Болезнени състояния на рамото

Синдромът на удареното рамо - при който сухожилията в мускула биват защипани и постоянно се трият в костта над тях - може да причини болка. Някои хора страдат и от "замръзнало рамо", болезнено схващане, което настъпва при възпаление на гъвкавите тъкани, заобикалящи раменната става.

Експертно лечение

За облекчаване на болката в рамото може да използвате лекарства за перорално или локално приложение, които са достъпни в аптеките. Възможно е прилагането на топъл или студен компрес също да помогне за намаляване на болката. Ако изпитвате много силна болка или ако тя се влошава, препоръчително е да отидете на лекар, който може да направи физически преглед за аномалии, отоци, деформации, болезнена чувствителност или мускулна слабост, както и да провери обхвата на движение и силата на рамото. Освен това, може да назначи тестове за образна диагностика (напр. рентген), както и да препоръча противовъзпалително средство за намаляване на възпалението. За подпомагане на възстановяването, здравният специалист може да предложи леки разтягащи упражнения и физиотерапия.

Изберете своя Волтарен

Открийте как продуктите ни могат да помогнат

Разгледайте видовете Волтарен, за да откриете подходящия продукт за лечение на вашата болка.

Научете повече

Волтарен Емулгел продукт

Научете повече

Какво представлява възпалението?

Научете всичко за процесите, които водят до възпаление, защо се случва и как могат да се чувстват телата ни от това...

Прочетете повече

Обяснение на остеоартрита

Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит. Разберете какво го причинява и как да облекчите болката си...

Прочетете повече

Научете повече за своето тяло и как то се променя с възрастта

Научете как работи тялото ви, промените, които да очаквате с възрастта и как да се справяте с тях...

Прочетете повече
53% от хората описват своята болка като продължителна и не много силна 53% от хората описват своята болка като продължителна и не много силна