Научете повече за болката в тазобедрената става

Това е една от най-големите стави, носещи тежестта на тялото, затова болката в тазобедрената става е толкова често срещана. Тук разглеждаме как възрастта и натоварването могат да причинят болка в тазобедрената става и как тя повлиява свободата на движенията.

Лекувайте болката си

Симптоми на болка в тазобедрената става

Болката в тазобедрената става може да се усеща в много свързани зони на тялото, включително бедра, слабини, седалище и тазобедрена става.

Понякога единственият знак за проблем в тазобедрената става е болка в колената. Това е често срещано и се нарича пренасочена болка.

01

Болката в тазобедрената става може да се влоши при движение, например след упражнения, продължителна разходка или тичане.

02

Може да установите, че обхватът ви на движение е намален и не можете да движите стъпалото и крака си така свободно. Ако болката е постоянна, може да започнете да куцате.

03

Как може да ви повлияе болката в тазобедрената става?

Тъй като тазобедрената става играе огромна роля в подвижността ви, болката в нея може да направи ежедневните ви дейности доста болезнени, дори невъзможни. Дори ставането от леглото, вървенето или изкачването на стълби може да боли, а да не говорим за тичане. В по-тежки случаи няма да можете да движите и да натоварвате дори минимално засегнатата става или засегнатия крак, при което трябва да отидете на лекар.

Лекувайте болката си

ЗНАЕТЕ ЛИ?

През тазобедрената зона преминават нерви и кръвоносни съдове, включително седалищният нерв в задната и бедреният нерв в предната част.*

50% от хората изпитват болка в тазобедрената става.**

*Arthritis Foundation National Office: http://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/hip-pain/hip-anatomy.php
**GSK Global Pain Index Research 2014 – full report p. 62

Какво причинява болката в тазобедрената става?

Тазобедрената става е предназначена да се движи плавно, което ѝ позволява да се справя с повтарящи се движения, например тичане след автобуса и качването в него. Когато, обаче, мускулите, нервите, връзките и сухожилията (меките тъкани) са подложени на стрес, особено с възрастта, те се възпаляват и причиняват болка в тазобедрената става.

Локализирайте причината за болката си

Локализирайте причината за болката си

Болката в тазобедрената става може да се усеща в различни съседни области и идентифицирането на конкретното местоположение на болката може да помогне за диагностицирането на причината за нея. Ако болката е от вътрешната страна на тазобедрената зона и слабините, това може да показва проблем със самия таз. Ако болката се усеща от външната страна на тазобедрената зона, в гората част на бедрото или външната част на седалището, може да е причинена от проблеми в меките тъкани.

По-сериозни причини за болка в тазобедрената става

По-сериозни причини за болка в тазобедрената става

По-сериозните причини за болка в тазобедрената става може да включват, например, остеоартрит, счупвания на костите, изкълчвания на костите поради травма, възпаление на изпълнените с течност околоставни торбички (бурсит). Във всички тези случаи трябва да потърсите професионална помощ от своя лекар.

Експертно лечение

Ако болката в тазобедрената става е причинена от увреждане на мускул или сухожилие или от тендонит (възпаление на сухожилие), намаляването на отока и облекчението на болката може да се постигне с лекарства без рецепта по препоръка от вашия фармацевт. Леки упражнения и разтягане също могат да помогнат за намаляване на болката и подобряване подвижността на ставата. Ако болката е много силна или минат повече от няколко дни при употребата на болкоуспокоителни, трябва да отидете на лекар. На лекар трябва да отидете и при падане, влошаване на болката или ако имате треска и не се чувствате добре.

Съвети за облекчаване на болката в тазобедрената става

Намалете теглото си, за да облекчите натоварването на тазобедрената става
Не стойте прави твърде дълго
Носете обувки с равна подметка
Поддържайте активност с ненатоварващи упражнения като плуване.
Винаги разгрявайте преди упражнения и правете разтягане след тях.
Потърсете съвет от здравен специалист

Изберете своя Волтарен

Открийте как продуктите ни могат да помогнат

Разгледайте видовете Волтарен, за да откриете подходящия продукт за лечение на вашата болка.

Научете повече

Волтарен Емулгел продукт

Научете повече

Какво представлява болката?

Разберете по-добре защо телата ни изпитват усещане за болка и многото причини за болка в тялото...

Прочетете повече

Всичко, което е необходимо да знаете за облекчаването на болката

Тук обясняваме как действат различните видове болкоуспокояващи, за ви помогнем да изберете най-доброто за вашата болка...

Прочетете повече

Обяснение на остеоартрита

Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит. Разберете какво го причинява и как да облекчите болката си...

Прочетете повече
44% от хората над 55 години изпитват болка всеки ден 44% от хората над 55 години изпитват болка всеки ден