Научете повече за болката във врата

Болката във врата може да е резултат от стрес, напрежение и неправилна стойка и колкото повече остаряваме, толкова по-вероятно е да ни засегне. Тук изследваме причините и виждаме как да облекчим болката във врата.

Лекувайте болката си

Симптоми на болка във врата

Скованост или възел във врата могат да причинят болка, която да се разпространи към раменете, горната част на гърба или горната част на ръцете.

Болката във врата може да се свърже с натиск върху нервите във врата, което да доведе до изтръпване, слабост или мравучкане в ръцете.

01

Болката във врата може и да е придружена от усещане, че мускулите са стегнати, както и до спазми и главоболие.

02

Когато движите главата си, може да чуете щракане или скърцане, причинени от триенето на костите една в друга или връзки, които се трият в костта.

03

Как може да ви повлияе болката във врата?

Болката във врата може да бъде истински неприятна, като ви пречи да изпълнявате най-елементарните движения, като завъртане на главата, за да се огледате или вдигане на пазарската чанта.

Лекувайте болката си

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Ако при събуждане установите, че вратът ви е извъртян на една страна и "заключен" в тази позиция, може да имате остър тортиколис. Това е резултатът от травма на вратните ви мускули. Причините могат да включват неправилна стойка или недобра опора при спане. Обикновено продължава само 24-48 часа, но може да отнеме и седмица докато се почувствате добре.*

77% от хората по света изпитват болка във врата.*

*Neck pain and stiff neck - NHS Choices. 2016. Neck pain and stiff neck - NHS Choices. [ONLINE] Available at: http://www.nhs.uk/Conditions/neck-pain/Pages/Introduction.aspx.
[Accessed 18 April 2016].
**GSK Global Pain Index Research 2014, report p. 47

Защо изпитваме болка във врата?

Съществуват много причини да изпитвате болка във врата - от травми до заболявания като остеоартрит или да се дължи на стрес, напрежение или неправилна стойка. Това е много разпространен проблем, въпреки, че е много по-вероятно да страдаме от болки във врата когато сме в по-напреднала възраст.

Следете за стойката си.

Следете за стойката си

Една от най-честите причини за болки във врата е мускулното напрежение или напрежението, свързано с неправилна стойка, например при гледане на телевизия или седене пред компютъра, спане в неудобно положение или въртене на врата по екстремен начин. Напрежението във вратните мускули може да бъде причинено и от стрес.

Инциденти и анатомични причини

Инциденти и анатомични причини

Болката във врата може да е резултат от контузии като камшичен удар, когато, например, някой удари колата ви отзад и главата ви се разтърси напред и назад. Друга възможна причина е аномалия в структурата на врата, като изкривяване на ставите във врата (цервикална дисфункция). И в двата случая трябва да потърсите професионална помощ от своя лекар.

Експертно лечение

Болката във врата рядко е симптом на по-сериозен проблем и обикновено може да бъде облекчена с няколко прости стъпки у дома. Често обезболяващите препоръчани от фармацевт са най-добрият начин за лечение, приемани перорално или за директно приложение върху мястото на болката. Можете също да опитате да наложите с топло или студено, леки упражнения за раздвижване и да следите за стойката си, за да не усложнявате проблема. Все пак, ако болката във врата е придружена от схващане, загуба на сила в ръцете или пронизваща болка в рамото или ръката, е препоръчително да отидете на лекар. Може да попитате здравния си специалист за подходящи упражнения за разтягане и леки движения, възстановяващи силата и гъвкавостта. Ако болката продължава, лекарят може да назначи тестове за образна диагностика като рентген, магнитен резонанс или компютърна томография.

Често срещани причини за болка във врата

Неправилна стойка докато гледате телевизия или сте на компютър
Спане в неудобна поза
Въртене на врата по екстремен начин
Напрежение от стрес

Изберете своя Волтарен

Открийте как продуктите ни могат да помогнат

Разгледайте видовете Волтарен, за да откриете подходящия продукт за лечение на вашата болка.

Научете повече

Волтарен Емулгел продукт

Научете повече

Какво представлява болката?

Разберете по-добре защо телата ни изпитват усещане за болка и многото причини за болка в тялото...

Прочетете повече

Как действа Волтарен?

Разберете как действа Волтарен за облекчаване на болката, намаляване на възпаленията и ускорено възстановяване.

Прочетете повече

Упражненията и вашето тяло

Научете повече за ползите от упражненията и как поддържането във форма може да помогне да сте здрави и за облекчаване на болката...

Прочетете повече
26% от мъжете и 35% от жените в страните с висок доход не правят достатъчно упражнения 26% от мъжете и 35% от жените в страните с висок доход не правят достатъчно упражнения