Научете повече за често срещаните травми

Скелетно-мускулните травми като навяхвания или изкълчвания могат да се случат на работа, у дома или по време на спортуване и могат да са леки или много сериозни. Тук разглеждаме често срещаните травми и начините за лечението им.

Лекувайте болката си

Травми

В зависимост от травмата, симптомите варират от леки до много остри и могат да бъдат краткотрайни или продължителни.

Острите (акутни) травми се случват внезапно и могат да бъдат придружени от остра и много силна болка, подуване и липса на подвижност на засегнатия участък.

 

01

Изкълчванията (когато мека тъкан е разтегната, усукана или разкъсана) и навяхванията (когато мускулни влакна се разтегнат или разкъсат) се срещат често. Симптомите включват болка, оток, охлузване, мускулни спазми и невъзможност да се движат свободно засегнатите стави.

02

Как може да ви повлияят травмите?

Навяхванията и изкълчванията може първоначално да изискват медицинско лечение и могат да ви попречат да извършвате ежедневни дейности. Сериозните травми като счупвания, разкъсани меки тъкани и измествания могат да причинят силна болка, да изискват медицинско лечение и да ви принудят да почивате докато се възстановите.

Лекувайте болката си

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Никога не се опитвайте да работите докато имате болка от скелетно-мускулна травма. Когато усетите болка, трябва веднага да спрете да вървите, играете или да правите упражнения, тъй като това може само да ви навреди още повече.*

13% от хората казват, че болката в тялото им е причинена от травма.**

*Fast Facts About Sports Injuries. 2016. Fast Facts About Sports Injuries. [ONLINE] Available at: http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Sports_Injuries/sports_injuries_ff.asp.
[Accessed 18 April 2016].
*2016. Global Pain Index Full Report. GSK Global Pain Index

Причини и типове

Травмите могат да се случат на работа или у дома, докато спортувате или шофирате. Травмите на работа могат да бъдат причинени от подхлъзване, падане или вдигане, докато често срещаните спортни травми включват травми на коляното, травми на ахилесовото сухожилие, навяхвания, изкълчвания и травми на рамото.

Травми на работното място

Травми на работното място

Някои от най-често срещаните причини за травми на работа са препъвания, подхлъзвания, падания, ръчна работа и инциденти при вдигане. Най-често срещаните типове травми на работното място са навяхвания и изкълчвания, травми на гърба, главата и врата, както и травми от повтарящо се напрежение.

Спортни травми

Спортни травми

Спортните травми могат да засегнат почти всяка част на тялото ви, включително мускули, кости, стави и съединителни тъкани (сухожилия и връзки). Най-често срещаните спортни травми са навяхванията и изкълчванията. Коленните травми могат да настъпят при спортуване или упражнения, в резултат на претоварване, увреден хрущял или разкъсана връзка. Травмите на ахилесовото сухожилие могат да настъпят, когато сухожилието, свързващо мускула на прасеца с петата, е увредено. Спортните травми могат да са резултат от инциденти, неправилни тренировки, неудобно облекло или обувки, недобра форма или недостатъчно загряване и разтягане преди спортуване.

Експертно лечение

Лечението на травмата зависи от вида и сериозността ѝ. Леките травми често могат да бъдат лекувани вкъщи. За да намалите болката и възпалението, можете да използвате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) от аптеката. Препоръчително е да отидете на лекар, ако травмата ви причинява много силна болка, обилно кръвотечение, схващане, когато не можете да понасяте никакво натоварване на засегнатата зона или ако болката е придружена от оток или нестабилност на ставата. Лекарят може да препоръча упражнения за рехабилитация, за да се възвърне нормалната функционалност на засегнатата част на тялото.

5 Често срещани травми

Болка зад или около капачката на коляното.
Болка във външната горна част на ръката, точно под лакътя.
Навяхвания се случват, когато връзките са разтегнати, усукани или разкъсани; други части, които често се изкълчват, са коляното и китката.
Болка по дължината на костта на подбедрицата след упражнения.
Разтегнати или разкъсани мускули или сухожилия в задната част на бедрото; навяхванията също са сред често срещаните травми на гърба.

Изберете своя Волтарен

Открийте как продуктите ни могат да помогнат

Разгледайте видовете Волтарен, за да откриете подходящия продукт за лечение на вашата болка.

Научете повече

Волтарен Емулгел продукт

Научете повече

Упражненията и вашето тяло

Научете повече за ползите от упражненията и как поддържането във форма може да помогне да сте здрави и за облекчаване на болката.

Прочетете повече

Научете повече за своето тяло и как то се променя с възрастта

Научете как работи тялото ви, промените, които да очаквате с възрастта и как да се справяте с тях.

Прочетете повече

Всичко, което е необходимо да знаете за облекчаването на болката

Тук обясняваме как действат различните видове болкоуспокояващи, за ви помогнем да изберете най-доброто за вашата болка.

Прочетете повече
40% of people with pain don't know what to take for their pain 40% of people with pain don't know what to take for their pain