Да разберем болката

Какво представлява болката?

Разберете по-добре защо тялото ни изпитва болка и причините за това.

Дефиниране на болка в тялото

Болката е неприятно усещане, което може да ограничи възможностите и способностите на човека да извършва ежедневните си занимания. Тя често служи като ранно предупреждение, сигнализиращо, че нещо не е наред с вашето тяло. Общоприетото определение за болка е разработено от Международната асоциация за изследване на болката: "Болката е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите. Тя е най-ранният симптом на увреда на тъканите или на заболяване."

Болката в тялото може да варира от лек, локализиран дискомфорт до агония. Тя може да бъде остра и краткотрайна или да се превърне в хроничен дългосрочен проблем. Острата болка има защитна функция за хората, тя ни учи да избягваме телесни увреждания или потенциално вредни ситуации и предпазва травмираната част от тялото, докато се лекува.

Болката в тялото е често срещано явление и понякога може да засегне ежедневието ни. Ако болката не се лекува или се лекува неправилно, тя може да стане хронична. Ако това се случи, трябва да се консултирате с лекар. Повече за видовете болка можете да научите на тази страница ("типология на болката").

 

Дефиниране на болка в тялото

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Болката в тялото е повече от физическо усещане, тъй като 67% от хората по света чувстват, че тя влошава качеството им на живот.*

Защо изпитваме болка?

Болката може да е неприятно усещане и някои хора полагат много усилия, за да разберат как да я облекчат. Ако не можехме да усещаме болка, нямаше да сме способни да избягваме повтарящи се травми или трайни увреждания на телата си. Болката е еволюирала като защитен механизъм, който ни сигнализира за травма, като по този начин ни позволява да предпазваме телата си.

Болката се контролира от нервната система и е много комплексен процес. Тя възниква когато външни стимули, например докосване на нагорещен тиган, задействат рецепторните нервни клетки да изпратят съобщение по гръбначния мозък до главния мозък. Тези рецептори могат да усещат топло, студено, светло, докосване, натиск и болка. Болката може да предизвика други физически симптоми като гадене, замаяност и прималяване.

Често първият импулс, когато усетим болка в тялото, е да спрем да се движим. Мнозина вярват, че почивката помага за възстановяването, но фактически, понякога умереното движение може да подпомогне по-бързото възстановяване.

Идентифициране и лекуване на болката 

Болката ни сигнализира да се предпазим от по-нататъшни увреждания. И все пак, болката в тялото може да затрудни ежедневните ни дейности и да забави възстановяването на движението. Може би най-голямо значение има фактът, че болката може да промени стила ви на живот и да се отрази на работата, взаимоотношенията и независимостта ви. Болката винаги е субективна и всеки човек изпитва болка по свой собствен начин.

Изпитване на болка в тялото

Острата болка обикновено настъпва внезапно и е знак, че тялото ви е претърпяло травма. Тя би трябвало да премине, щом нараняването се излекува. Хроничната болка трае по-дълго от острата и понякога не се повлиява от лечения. Обикновено е придружена от продължително боледуване. За разлика от острата болка, хроничната болка обикновено е свързана с дисфункция или заболявания, които се задържат. Ако сте притеснени, че изпитвате хронична болка, трябва да се консултирате с лекар.

Лекарствените продукти, които се използват при болка в тялото варират в широки граници поради различните фактори, които са свързани с болката на човека и нейните многобройни причини. Обезболяващите средства включват НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), кортикостероиди или аналгетици.

Преди да посегнете към обезболяващо средство, като гел за локално приложение или хапче, полезно е да се разбере защо се е породила болката и кои са най-добрите начини за повлияването ѝ. Ако имате съмнения, потърсете съвет от лекаря или фармацевта си.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p. 9

Научете повече

Как действа Волтарен?

Разберете как действа Волтарен за облекчаване на болката, намаляване на възпаленията и ускорено възстановяване.

Прочетете повече

Болки и лечение

Научете как трябва да лекувате вашата специфична болка...

Прочетете повече

Обяснение на различните типове болка

Научете повече за различните типове болка, които е възможно да изпитате, и открийте какво се крие зад болката, която чувстваме.

Прочетете повече
65% от хората изпитват болка в тялото поне веднъж седмично 65% от хората изпитват болка в тялото поне веднъж седмично