Да разберем болката

Обяснение на остеоартрита

Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит. Разберете какво го причинява и как да облекчите болката си.

Какво е остеоартрит?

Остеоартритът (ОА) е най-разпространената форма на артрит и засяга милиони хора по цял свят. ОА може да ви засегне по различен начин. При някои той причинява единствено леки симптоми (например болка и скованост), които се появяват и изчезват, но при други може да причини постоянни и сериозни проблеми. Всяка от ставите ви може да бъде засегната, но най-често се получава в ставите на коленете и пръстите.

Какво причинява остеоартрит?

Краищата на здравите кости са покрити с хрущял. Този твърд, подобен на гума материал помага на ставата да се движи гладко и действа като възглавница или абсорбатор на натиска между костите. При ОА този хрущял може да е увреден или износен, което да доведе до болка и скованост на ставата.

Затова и понякога ОА е наричан артрит на износването. Това, обаче, не означава, че засяга единствено възрастни хора,чиито стави са износени. Въпреки, че е вярно, че ОА се среща по-често при възраст над 65 години, той може да се появи на всяка възраст и обикновено след 45 години.

Обяснение на остеоартрита

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Хрущялът, който "тапицира" ставите ви, се нарича хиалинен (подобен на стъкло), защото тънките му части са полупрозрачни, дори прозрачни.*

Не е задължително ОА да се влошава прогресивно с времето. Ако ОА започне са се влошава, костите могат да се счупят и да се развият образувания, наречени шипове, както и да се отчупят парченца кост или хрущял, които да плуват из ставата. В последните стадии на ОА, тъй като хрущялът в ставите ви се износва, свързаните кости могат да започнат да се трият една в друга, което води до увреждане на ставите и още повече болка. В крайна сметка движението на засегнатата става може да стане много неудобно и болезнено.

Какви са симптомите?

Симптомите на ОА варират в зависимост от засегнатата става и степента на засягане. Някои от често срещаните симптоми на ОА включват:

 • Чувствителност, болка и скованост на ставите
 • Ставата изглежда по-голяма и по-възлеста от обикновено
 • Усещания за пукане или триене когато движите ставата
 • Намалена функция или ограничена способност за движение на ставата
 • Слабост и загуба на мускули около болезнената област
 • Костни шипове, които могат да се образуват при триенето на костите

Ако имате ОА в коленните стави, може да откриете, че те "поддават" или е трудно да изпънете краката си. Много е вероятно ОА да засегне двете колена, освен ако не настъпи като следствие от предишна травма или заболяване, което засяга само едното коляно.

Ако имате ОА на ръцете, може да се образуват шипове в краищата на ставите ви. Това може да направи пръстите ви сковани, възпалени, подути, чувствителни и зачервени, така че неща като писането и свиренето на пиано да бъдат болезнени. ОА обикновено засяга основата на палеца, върха на пръстите и ставите на средния пръст.

* hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. 2016. hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. [ONLINE] Available at: http://www.britannica.com/science/hyaline-cartilage

Кой е изложен на риск?

Има няколко фактора, които увеличават вероятността да развиете ОА,включващи:

 • Затлъстяване – наднорменото тегло добавя натоварване на стави, например коленните, което може да доведе до по-бързото износване на хрущяла. Това е причината жените с наднормено тегло да са с четири пъти по-висок риск от ОА на коляното в сравнение с жените с нормално тегло, докато при мъжете с наднормено тегло рискът е пет пъти по-висок. При всички положения затлъстяването играе роля в увеличаването на риска от ОА от всеки тип, дори ОА на ръцете.
44% от хората над 55 години изпитват болка всеки ден
 • Пол – жените е по-вероятно да развият ОА от мъжете, особено на възраст над 50 години.
 • Възраст – с възрастта рискът да развиете ОА се увеличава.
 • Ставни травми – ако контузите ставите си при инцидент или спортуване, вие сте в по-голям риск да развиете ОА в тази става, дори травмата да се е случила преди години.
 • Работата ви – ако работата ви е свързана с повтарящо се натоварване на конкретна става, например, ако използвате по цял ден ръцете си за работа с клавиатура или подстригвате, има по-висока вероятност да развиете ОА подари пренатоварването на тази става.
 • Гените ви – някои хора наследяват предразположеността към развитие на ОА.
 • Деформации на костите – ако сте родени със ставни малформации или дефекти в хрущяла, има по-висока вероятност да развиете ОА.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.8

Диагностициране и справяне с остеоартрита

Лекарят ви може да диагностицира ОА, след като прегледа засегнатата става или стави. След това може да препоръча тестове за образна диагностика, лабораторни изследвания или да ви насочи към специалист за по-нататъшно лечение.

Лекарят или фармацевтът ви могат да ви посъветват за средствата, които могат да се използват за облекчаване на болката, свързана с ОА. Те включват обезболяващи, като парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението и се продават без рецепта - например гелове за локално приложение. В някои случаи може да се поискат по-силни лекарства с рецепта от лекар.

Вашият фармацевт или лекар може да предложи съвет за най-доброто лечение на болката, както и да ви посъветват как да контролирате ОА, като намалите теглото си, ако е необходимо, и да правите леки упражнения. Тъй като понастоящем няма лечение за ОА, следните неща са важни за контрол на ОА:

 • Подобряване функционирането на ставите
 • Поддържане на здравословно телесно тегло
 • Контролиране на болката
 • Постигане на здравословен начин на живот

Научете повече

Какво представлява възпалението?

Научете всичко за процесите, които водят до възпаление, защо се случва и как могат да се чувстват телата ни от това.

Прочетете повече

Как да използваме Волтарен гел за облекчаване на болката при остеоартрит

Остеоартритът е често срещана причина за ставни болки. Тук обясняваме как Волтарен Емулгел може да помогне за...

Прочетете повече

Всичко, което е необходимо да знаете за облекчаването на болката

Тук обясняваме как действат различните видове болкоуспокояващи, за ви помогнем да изберете най-доброто за вашата болка.

Прочетете повече
40% от хората с болки не знаят какво да вземат за болката си 40% от хората с болки не знаят какво да вземат за болката си