Да разберем болката

Обяснение на различните видове болка

Научете повече за различните видове болка, които е възможно да изпитате, и открийте какво се крие зад болката, която чувствате.

Класифициране на болката

Определянето на болката в исторически план е много трудно за международната медицинска общност. Настоящото определение, дадено от Международната асоциация за изследване на болката (IASP), е "неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите". Болката може да бъде остра (акутна) и краткотрайна или хронична и дълготрайна. Съществуват много начини да се класифицира болката и много от тези класификации се припокриват, но общоприетите включват:

  • Ноцицептивната болка е болка, причинена от увреждане на тялото и служи за защитна функция. Най-често срещаните примери включват соматична болка, като например болка в ставите, болка при остеоартрит, болка в кръста или в следствие на спортни травми и болка след операция.
  • Болка от възпаление често се усеща, когато има увреждане на скелетно-мускулните меки тъкани на тялото. Този тип болка често се локализира и се описва като тъпа или продължителна и не много болезнена. Тя се появява най-често в рамото, бедрото и ръката, но може да се появи и в кръста.
  • Невропатичната болка се причинява от увреждане или неправилно функциониране на соматосензорната нервна система. Тази болка се предизвиква от увреждане или заболяване, засягащо която и да е част от нервната система, често без очевидни физически находки. Често се описва като пареща, гъделичкаща, пронизваща или жилеща болка. Този тип болка често се появява дни или седмици след телесната травма и на вълни като честота и интензивност. Понякога няма очевиден източник на болка и тя може да се появи спонтанно.

*Диференциална диагноза: Ноцицептивна и невропатична болка. д-р Брус Нелсън, 1 юни 2006 г.

65% от хората изпитват болка в тялото поне веднъж седмично

Причини

Телата ни могат да изпитват болка по различни причини. Симптомите на болката рядко се наблюдават изолирано и вследствие на това, когато чувствате болка, може да е задействан повече от един механизъм. Например, възпалението е често срещано при ноцицептивна болка, но се забелязва и при невропатична болка.

Соматичната и възпалителната болка най-общо казано се причиняват от увреждане на тъканите от повтаряща се травма, прекомерна активност или неизползване или неправилно ползване на части на тялото. Невропатичната болка започва, когато самите нерви са увредени, нефункционални или травмирани и, следователно, изпращат неправилни сигнали до вашите центрове на болка.

И ноцицептивната, и невропатичната болка могат да бъдат остри (акутни) или хронични. Акутна болка е болката, която ви казва, че сте били наранени. Например, когато си изгорите ръката на котлона. Тя ви казва, че имате травма. Акутната болка започва внезапно и обикновено не трае дълго. Когато травмата се излекува, болката отминава. Хроничната болка е по-силна и продължителна и за нея трябва да се консултирате с лекар как да я лекувате.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p. 8

Научете повече

Всичко, което е необходимо да знаете за облекчаването на болката

Тук обясняваме как действат различните видове болкоуспокояващи, за ви помогнем да изберете най-доброто за вашата болка.

Прочетете повече

Болки и лечение

Научете как трябва да лекувате вашата специфична болка...

Прочетете повече

Какво представлява възпалението?

Научете всичко за процесите, които водят до възпаление, защо се случва и как могат да се чувстват телата ни от това.

Прочетете повече
73% от хората знаят, че възпалението е водещата причина за болка 73% от хората знаят, че възпалението е водещата причина за болка