Да разберем болката

Какво представлява възпалението?

Научете всичко за процесите, които водят до възпаление, защо се случва и как се чувства тялото ни от това.

Какво представлява възпалението?

Възпалението е нормалната защитна реакция на тялото при нараняване. То възниква, когато белите ни кръвни клетки се борят, за да ни защитят от инфекция, например от бактерии или вируси. Може да възникне и при контузия, например навяхване по време на спорт.

Колко трае възпалението?

Острото (акутно) възпаление е имунен отговор, който обикновено трае само няколко дни и обикновено е полезен за излекуването, въпреки че често е придружен от неприятни усещания като сърбеж или болезненост.

То се случва, когато имунната система се опитва да предпази органите от инфекция и нараняване. Целта му е да локализира и елиминира увредената тъкан, за да може тялото да започне да се възстановява.

* What is an inflammation? - National Library of Medicine - PubMed Health. 2016. What is an inflammation? - National Library of Medicine - PubMed Health. [ONLINE] Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072482/. [Accessed 08 April 2016].

Обяснение на възпалението

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Възпалението възниква, когато кръвоносните съдове се разширяват, за да може повече кръв да стигне до увредената тъкан. По тази причина зоната се зачервява и сгорещява.*

Симптоми на възпалението

Има пет признака или симптома, които могат да означават остро (акутно) възпаление: зачервяване, топлина, подуване, болка и затруднено движение на засегнатата част на тялото ви. Някои възпаления могат да са незначителни, засягащи само малка област и да оздравеят самостоятелно, а други могат да бъдат и широкообхватни, болезнени и изискват лечение.

73% от хората знаят, че възпалението е водещата причина за болка

Диагноза и лечение

Ако болката ви е много силна или продължителна, трябва да се консултирате с лекар; той може да извърши преглед и евентуално да назначи кръвни изследвания или тестове за образна диагностика, като рентген, магнитен резонанс или компютърна томография, за да разберете причината на възпалението. Лекарят може също да препоръча лечение, като приемане на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които се използват за противовъзпалителни цели и облекчаване на болката.

*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.41

Научете повече

Какво представлява болката?

Разберете по-добре защо телата ни изпитват усещане за болка и многото причини за болка в тялото.

Прочетете повече

Болки и лечение

Научете как трябва да лекувате вашата специфична болка...

Прочетете повече

Как действа Волтарен?

Разберете как действа Волтарен за облекчаване на болката, намаляване на възпаленията и ускорено възстановяване.

Прочетете повече
Бързо действие Бързо действие