Да разберем болката

Всичко, което е необходимо да знаете за облекчаването на болката

Тук обясняваме как работят различните видове болкоуспокояващи, за да ви помогнем да изберете най-доброто за вашата болка.

Видове болкоуспокояващи

ЗНАЕТЕ ЛИ?

Някои хора са родени със състояние, наречено вродена аналгезия, което означава, че не могат да усещат физическа болка.*

Аналгетици

Парацетамолът е аналгетик и антипиретик, който облекчава болката и намалява температурата. Може да бъде закупен от аптека без рецепта, въпреки че може да бъде предписан и от лекар. Парацетамолът е активно вещество на много лекарства без и по лекарско предписание - болкоуспокояващи и такива срещу простуда и кашлица. Във формата, продавана без лекарско предписание, той доказано ефективно облекчава лека до умерена болка.

*congenital insensitivity to pain - Genetics Home Reference. 2016. congenital insensitivity to pain - Genetics Home Reference. [ONLINE] Available at: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/congenital-insensitivity-to-pain.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Нестероидните противовъзпалителните средства (НСПВС) са налични за локално или перорално приложение, без лекарско предписание или само с рецепта, въз основа на фармацевтичната форма и концентрацията на съответното лекарствено средство. НСПВС помагат за намаляване на треска, подуване и възпаление и облекчават болката. Сред обичайните лекарства в семейството на НСПВС са диклофенак, ибупрофен и ацетилсалицилова киселина.

НСПВС могат да бъдат много ефективни при много видове мускулноскелетни наранявания или неразположения. Трябва да се отбележи, че НСПВС за перорално приложение могат понякога да причинят гастроинтестинални или кардиоваскуларни странични реакции, локалните му форми могат да доведат до раздразнение в областта на приложение. И докато повечето хора могат да приемат НСПВС без какъвто и да е проблем, винаги се консултирайте с вашия лекар преди да ги използвате за продължителен период или ако имате някакви проблеми.

Нелекарствени средства

Както и обезболяващите лекарства, нелекарствените средства, предлагащи облекчение на болката, също са много. Повечето от тях работят чрез загряване и/или охлаждане на засегнатия участък.

40% от хората с болки не знаят какво да вземат за болката си

Облекчаването на болката чрез топлина работи чрез увеличаване на кръвния поток към областта, където чувствате болка, например към гърба, ако страдате от болки в гърба. Също така се отпускат мускулите в засегнатия участък.

Студеното, от друга страна, действа, като засяга големи нервни влакна, вцепенявайки временно усещанията за болка, които се предават на по-малките нервни влакна. Студеното може да намали отока и възпалението, като свива кръвоносните съдове (процес, наречен вазоконстрикция). Често се препоръчва поставянето на лед върху спортни травми, като навяхвания или изкълчвания на глезен или коляно, за да се намали отока.

*GSK Global Pain Index Report 2015

Научете повече

Какво представлява болката?

Разберете по-добре защо телата ни изпитват усещане за болка и многото причини за болка в тялото.

Прочетете повече

Болки и лечение

Научете как трябва да лекувате вашата специфична болка...

Прочетете повече

Как действа Волтарен?

Разберете как действа Волтарен за облекчаване на болката, лекуване на възпалението и ускоряване на възстановяването.

Прочетете повече
Бързо действие Бързо действие